DAGENS CAFÈ AMB LLET

DAGENS CAFÈ AMB LLET

OM BLOGGEN


Skriveblokken og kameraet var med, når jeg drak min daglige café amb llet (kaffe med mælk på catalansk) i Barcelona - og således startede denne blog. Senere bliver kaffen indtaget andre spansktalende steder og det virker også!

Jeg vækkes så dejligt af kaffe og mennesker omkring mig. Det sætter mange tanker i gang, og nogle gange er der lige pludselig en historie at fortælle.

EN DAG PÅ PLANETEN JORDEN

DAGENS CAFÈ AMB LLETPosted by Franseska Anette Mortensen Sun, April 24, 2016 23:16:41

En forårsdag på denne jord, en dag i april i en by i Europa, en solbeskinnet stund i Ciudadelaparken i Barcelona, hvor hele verden er samlet. Sådan symbolsk set. For ”Fira pel dia de la terra” rummer alt, hvad der er godt for vores verden, repræsenterer alle mulige forskellige organisationer, der gerne vil passe på vores planet og på alle måder tænker alternativt, økologisk, spirituelt og ikke-kommercielt. Greenpeace, jordemødre, kundalini yoga, meditation, solceller, dyrevelfærd og naturister, som giver mig et kort over strande, jeg kan besøge uden tøj på. Kunsthåndværk og økologiske madrasser. Glutenfri kager og veganske empanadas. En karrusel med smukke heste lavet af gamle bildæk trækker i børnene. Ved indgangen til parken står folk på række med skilte med påskriften ”Abrazos gratis” / ”Free Hugs” og der bliver krammet varmt igennem. Flere steder stråler solmærket ”Nuclear – no gràcies”, så der for en gangs skyld er noget dansk at være stolt over! (For dem der ikke ved det, så lanceredes mærket af OOA, Organisationen til Oplysning om Atomkraft, hvor jeg i mine særdeles unge dage brugte en stor del af min fritid, indtil et flertal i folketinget i 1985 besluttede at tage kernekraften af bordet i Danmark)

Plænerne i den store park er proppet med gadegøgl, musik fra alverdens steder, en line spændt ud mellem to enorme palmer kalder på ekvilibristiske luftudfoldelser, små boder på tæpper med alverdens selvgjort er velgjort og velduftende palo santo samt flere dreadlocks, end jeg nogensinde har set samlet på et sted. Om jeg føler mig hjemme? Gæt blot én gang! Selvom jeg knap nok har ugler i mit nyvaskede hår...


Mens jeg står dér og nyder øjeblikket og dagen, øjner jeg pludselig ryggene af en pæn stor flok veludrustede politimænd og bliver nysgerrig. Noget sker. Og jeg tænker, at de er på udkig efter den slags sjove klumper, som det i Spanien faktisk er tilladt at have til eget private forbrug men ikke at sælge. Jeg har aldrig helt forstået, hvordan det regnskab går op, så jeg holder mig fra det. De insisterende rytmer fra afrikanske trommer forstummer. Åbenbart har de ikke licens til at spille, og så må politiet jo hellere gribe ind.

Der lyder vilde protester for alle de omkringstående, uanset hudfarve. De sorte, ja endog meget sorte mænd og deres musik bidrager jo bare til festen og er med til at holde den levende. De er her alle dage, så hvorfor ikke i dag? I en offentlig park, der netop i dag har inviteret til fest for jorden, for planeten, for den store sammenhæng? Efter et stykke tid og en masse palaver lyder der i baggrunden en enkelt tromme, folk begynder at danse, politimændene forholder sig ekstremt nøgternt cool og forlader lidt efter området med alt deres udstyr på rette plads i bælterne.

Det var lørdag. Søndag løber jeg efter dem igen. Bogstavelig talt, for nysgerrigheden drager mig og mit kamera, da de begynder at løbe, politimændene. De afskærmer et stort område for offentligheden og ser meget utilnærmelige ud. ”Hvad sker der?”, spørger jeg en af dem. ”No pasa nada”, der sker ikke noget, men fra andre hører jeg, at der vist er en, der har trukket en kniv. Nu ligger han med håndjern med snuden i græsset. Her er politiets indsats forhåbentlig mere på sin plads.

De afrikanske mænd finder igen deres trommer frem, både lørdag og søndag. De afrikanske kvinder danser til, og ingen kan stå stille. Og alle smiler vi, som solen.


Den daglige café amb llet blev søndag aften suppleret med en veludført mojito til lyden af ægte brasiliansk samba.

PS: ”Fira pel dia de la terra” er en årligt tilbagevendende begivenhed, som i år faldt i weekenden d.16.-17.april, hvor det ikke blot var forår men nærmest sommer i den katalanske hovedstad.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.